❔Určite ste už zachytili informáciu o výskyte sršňa ázijského na území Slovenska. Výskyt tohto druhu bol zaznamenaný na južnom Slovensku, no predpokladá sa jeho postupné rozšírenie aj do severnejších oblastí.

➡ Preto vám chceme poskytnúť dôležité informácie, aby ste vedeli ako postupovať pri spozorovaní jeho výskytu.

Sršeň ázijský (Vespa velutina subsp. nigrithorax), pochádzajúci z Ázie, je zaradený medzi invázne druhy vzbudzujúce obavy Európskej únie. Je menší ako druh sršňa vyskytujúceho sa bežne v Európe (sršeň obyčajný – Vespa crabro). Kráľovné dosahujú dĺžku 30 mm, samce 24 mm a ostatné jedince cca 20 mm.
Tento druh má oproti sršňovi obyčajnému sfarbenie na hlave (pri pohľade zhora) a hrudi prevažne čierne, na brušku tiež prevažuje čierna farba s tým, že v prednej časti bruška je výrazný úzky žltooranžový pás a druh má potom v zadnej časti bruška široký oranžový pás. Typickým znakom sú svetlo žlté posledné články inak čiernych nôh (spodné časti nôh).
❕Je vysokou hrozbou pre pôvodné druhy opeľovačov, vrátane včelstiev, nakoľko dominantný podiel potravy môžu tvoriť 🐝včely medonosné (Apis mellifera), ale aj iné druhy hmyzu. Zároveň predstavuje hrozbu aj pre ovocinárov, nakoľko spôsobuje škody na úrode ovocných drevín a vo viniciach, ako aj pre ľudí, ktorí sú alergickí na bodavý hmyz.
V prípade záujmu si môžete prečítať dokument Sršeň ázijský (Vespa velutina) jeho biológia, monitoring, kontrola a prevencia šírenia, kde sa dozviete podstatné.

➡Uvedený druh sršňa ázijského doposiaľ nebol v kompetenčnom území Správy Národného parku Veľká Fatra zaznamenaný. Pri spozorovaní jeho výskytu postupujte nasledovne:

ℹ️Nahlasovanie potenciálneho výskytu sršňa ázijského a následná kontrola/overovanie nahlasovaných výskytov zo strany ŠOP SR:
– mailom na srsen@sopsr.sk
– mobilnú aplikáciu „Zastav sršňa“ (vytvoril Ekofond SPP, n.o.)

Ďakujeme, že si všímate svoje okolie 🤎